RAKAN MAYA PRINCESS

Thursday, April 17, 2014

RESIPI IKAN DOWRY

Assalamualaikum..
dh lm ana xshare resepi dlm blog ana ni kan.. ni last month punya makanan & 1st ana try resepi.. kbtlan uncle ana dapat ikan dr free dr pertandingan memancing yg die masuk.. mama ana x brani gemar makan ikan yg pelik2 ni.. ana pun ambik la ikan tu & fillet die.. hehe.. wat2 pandai...


ikan yang ana dh fillet tu ana salut dengan telur dulu.. then ana gaul dgn tepung KFC... lps tu ana salut lg dgn telur.. last skali ana golek ikan tu dalam bread crumble plak... oppss.. lupa plak nk habaq ana potong ikan tu dadu... kecik2... dh setle dressing ikan tu, ana goreng dalam minyak yang panas...


jom kt wat kuah plak.. ana wat kuah die macam wat masak 3 rasa tu.. ana suka bg pedas skit.. tumis cili boh dalam minyak yg banyak sbb nk bagi cili tu betul2 masak...(sebelum masuk air asam, buang skit minyak td) bila cili tu dh letup2, ana masukkan air asam jawa, gula n garam... sambil menunggu pekat n likat.. ana dadukan bawang merah, bawang putih, cili padi, carrot, timun & nenas... lastly masukkan je bahan2 tersebut dalam kuah yang dh likat tu... 


ni kira last step ana..masukkan ikan yg dh goreng td ke dalam kuah nye... kacau2 skit.. tp hati2 takut ikan hancur.. sebagai hiasan potong la daun bawang n daun sup skit.. then tabur je atas hidangan tu... selamat mencuba....










Post a Comment