RAKAN MAYA PRINCESS

Thursday, August 28, 2014

Khasiat Buah Belimbing Buluh



  1. Ia mengandungi banyak khasiat yang tidak ternilai. Daunnya apabila digiling halus dan dilumur boleh menghilangkan jerawat dan melembutkan kulit di muka, sakit-sakit sendi serta panau.
  2. Jika direbus, ia boleh mengubati batuk, menurunkan tekanan darah tinggi dan pitam. Untuk menghilangkan batuk, campurkan segenggam bunga Belimbing Buluh dengan sedikit jus pegaga yang telah ditumbuk, 2 biji bawang merah dan 1 batang kulit kayu manis sebesar jari kelingking. Seterusnya direbus dan ditapis air rebusan itu. Kemudian minum dengan mencampurkan sedikit madu. Minum segelas, 3 kali sehari.
  3. Untuk anda yang ada darah tinggi, petik 3 biji buah Belimbing Buluh. Potong kecil-kecil dan rebus. Minum air rebusannya selepas sarapan pagi setiap hari.
  4. Untuk bayi yang diserang penyakit kuning, mandikan dengan air rebusan daun belimbing untuk meredakannya
kalau dekat kampung ana ni banyak je pokok belimbing besi ni.. sedap kalau buat masak lemak ke... buat kerabu ke.. sedap.. ana suka.. tp kalau nak makan saja macam tu ana tak berani sebab ana rasa ngilu je... selama ni ana tak tahu khasiat nye.. ni ana kongsikan dengan kawan-kawan semua...






jom bantu ana menabung.. just klik at my Nuffnang Adv... TQ... 

JENIS-JENIS KAWAN


hari ini ana nk share jenis kawan-kawan yang ada di sekeliling kita... Sekarang korang fikir sendiri korang jenis yang macamana dan kawan korang jenis yang macamana. Yang penting, jadilah kawan yang selalu menghargai kawan yang lain. Kosong-kosong selalu. Nangis sama-sama. Macho sama-sama, sweet sama-sama.


1. Ada Bila Senang (ABS)
Kawan macamni hanya hadir dalam hidup kita masa kita senang. Masa kita ada duit. Masa kita ada apa yang dia takda. Cuba korang susah, cubalah call kawan ABS ni, dia akan jawab berhati-hati. Maksud hati-hati tu, masa dia jawab bila korang bagitau nak minta tolong dia bagi alasan. Kau kirim barang dia cakap tak sempat. Kau suruh ambikkan anak dia cakap banyak kerja. Tapi, bila kau ada bonus dia pertama muncul. Bila kau open table dia order macam dia yang bayar. Bila kau beli gajet baru dia yang offer nak test. Kau ada kereta baru dia nak bawak dulu. Kawan jenis ni hanya bertempek dengan orang yang senang dan berharta. Dia rasa bangga. Nak kenal kawan macamni senang, ajak dia bercuti. Bila cerita dia akan up kawan-kawan yang kaya, yang senang. Kau akan kenal perangai dia. Bila dah tahu tu, pandai-pandai koranglah.

2. Susah Senang Bersama (SSB)
Biasanya kawan macamni orang yang kita kenal dari kecik. Tak semua orang ada kawan yang kekal dari kecik. Dari saat membesar bersama, ada yang kenal dari tadika, dari sekolah rendah, dari hi-skool. Biasanya kawan-kawan macamni kita boleh gurau apa saja. Tegur selamba. Masuk rumah ikut suka. Selongkar bilik macam dia punya. Bahan (mengejek, kitai) tak jaga hati kita. Makanan kita makanan dia. Makanan dia makanan kita. Dia = kita. Kita = dia. Sakit dia, sakitlah kita. Dan sebaliknya. Tapi, ada juga yang dapat kawan jenis SSB ni masa kenal kat universiti, kolej, tempat kerja dan sebagainya. Paling common yang kenal dari kecik.

3. Lepas Tangan Pemalas (SNAIL)
Ok. Kenapa panggil dia snail. Sebab kawan macamni pemalas. Malas nak respon. Malas nak tolong. Malas nak ambik tau. Malas itu malas ini. Serba serbi malas. Jenis lepas tangan. Buat aktiviti dia paling last involve. Atau secara tepatnya dia join lepas semua dah siap. Korang buat semua benda susah dia datang bila dah siap (atau hampir siap). Masa tu dia buat-buat nak tolong. Dengan harapan korang nampak effort dia. Cis! Suka mengarah. Gaya macam bos. Bakat SNAIL ni dia pandai berpura-pura. Hanya rajin untuk diri-sendiri. Bila kerja berkumpulan kerajinan dia masuk dalam cengkerang keras tu. Yang rajin mulut dia. Heheh jangan marah SNAIL ni, konfem tak makan saman. Dia akan ulang perangai lama.

4. Banyak Kata Hikmah (YODA)
YODA mesti ada dalam hidup kita. Kawan jenis ni banyak ilmu. Kadang-kadang dia kaya. Kadang-kadang dia miskin. Kadang-kadang dia biasa. Yang penting dia banyak ilmu. Dia jenis tak heran dengan harta. Ada lebih bagi dia bonus. Orangnya pendiam. Orangnya boring. Humor jarang sekali keluar dari mulut dia. Tepati masa. Tepati janji. Kadang-kadang menyakitkan hati pasal cara dia tak kena dengan cara kita. Jadi hidup dia penuh dengan falsafah. Ada prinsip. Kau cerita masalah dia bagi jalan selesai. Kau tanya A dia jawab A+B=C. Banyak yang kau tak pernah dengar tak pernah tahu dia ada soalannya siap jawapannya. Dia orang yang patut ada dalam senarai kawan korang. Biar dia duduk di sudut kegemarannya sendirian. Hargai dia dan dia muliakan korang.

5. Cerita Nak Gempak (CNG)
Kahkahkahkah. Orang macamni mesti ada punyalah dalam list kawan korang. Jenis nak up. Cakap nak best. Cerita nak gempak. Kadang-kadang best dengar CNG ni borak. Best layan dorang. Dia penghibur. Dia pencerita. Dia penglipurlara. Dia selebriti hidup korang. Awas. Jenis kawan macamni kadang-kadang sanggup tikam belakang cerita buruk korang kat belakang seandainya dia rasa terancam. Yalah dia takda apa korang ada. Nak kenal senang. Paling banyak cakap dalam geng korang dan ada 2 ciri ni: korang cakap ada ni, dia pun ada, paling tak kenal orang yang ada. Dan sentiasa cakap nak lebih dari korang. Haaaa, itulah CNG.

6. Bayar Semua Benda (BSB)
Ahaaaaa. Mesti korang suka kawan macamni. Dia kaya. Atau pemurah. Asal keluar dia bayar. Asal keluar dia belanja. Dari breakfast, duit minyak, tol, tiket wayang, lunch, main boling, teatime, wayang lagi, dinner semua dia payung. BSB ni samada bapak dia kaya atau dia memang kaya, dia jenis tak berkira. Ada 2 jenis BSB. 1 jenis yang nak perhatian, pujian dan penghargaan (BSB -PPP). 1 jenis yang pemurah, tak berkira, generous gila (BSB - PTG). Ingat. Jangan korang ambik kesempatan pada BSB. Sekali-sekala tu korang keluarlah duit juga. Bagitau kat dia harini duit dia tak laku. Simpan duit tu. Esok-esok pula belanja. Bagi duit dia cuti.






jom bantu ana menabung.. just klik at my Nuffnang Adv.. TQ

Wednesday, August 27, 2014

RESIPI TIRAMISU STAWBERI


Lama rasanya ana tak buat dessert.. tetiba teringin nak makan teramisu.. apa lagi tengok bahan kat rumah apa yang ada & apa yang tak da... lepas tu terjah kedai cari bahan yang tak cukup... jom cuba buat.. 




Bahan-bahan untuk sirap (4-5 cawan)
150g strawberry filling
80mL air suam
1 sudu kecil gelatin halal
Sedikit parutan kulit lemon

Bahan-bahan lain
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping/thickened cream
50g gula icing (ditapis)
1 paket biskut tiramisu / lady’s finger
Sedikit buah strawberi segar

Cara-cara
Untuk sirap, campur kesemua bahan dalam periuk kecil dan kacau sebati. Panaskan sebentar di api supaya gelatin larut. Pukul cream cheese sehingga gebu. Masukkan gula icing dan pukul seketika. Dalam bekas lain, campurkan whipped dan whipping cream. Pukul sehingga agak pekat dan sebati. Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan sudu sehingga rata.

Cara untuk melapis
mula-mula letak sedikit sirap, kemudian susun biskut dan letak krim ke atasnya. Ulang sehingga adunan habis. Hias dengan hirisan buah strawberi. Simpan dalam peti sejuk untuk seketika sebelum dimakan.






jom bantu ana menabung.. just klik at my Nuffnang adv... TQ

WW6: DOA PENERANG HATI


Photo






jom bantu ana menabung.. just klik at my Nuffnang Adv.. TQ..

KHASIAT DAUN PEGAGA



Pegaga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi, mencegah nyanyuk, melambatkan proses penuaan dan menolong badan dari bahan toksid. Kebelakangan ini pegaga banyak digunakan di barat sebagai tonik saraf untuk merehatkan dan menambahkan ingatan. Di India bagaimanapun ia juga banyak digunakan untuk mengatasi masalah kulit.

Di timur pula, pegaga juga digunakan untuk mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal. Kajian terbaru menunjukkan pegaga menunjukkan kesan positif terhadap sistem pengaliran darah dengan menguatkan salur darah dan kapilari. Ia telah menunjukkan kesan yang memberangsangkan bila digunakan untuk merawat kejang kaki, bengkak kaki dan masalah kaki terasa berat dan kebas.

Kebanyakkan ulam-ulaman ni ada khasiatnye tersendiri kan.. ana selalu makan pegaga ni samaada sebagai ulam atau buat kerabu dengan ulam-ulam yang lain.. sedap.. one day ana nak cuba buat jus pegaga asam boi.. moh kita amalkan... 






jom bantu ana menabung.. just klik at my Nuffnang adv.. TQ



Tuesday, August 26, 2014

" Segmen Blogwalking Pink Ladies 2# : 48 Hour Marathon"



wanita sering dikaitkan dengan pink sebab pink ni membuat kan seseorang wanita tu nampak cool & lembut.. pink kan warna yang lembut & segar.. ana sendr pun minat pink.. kalau boleh semua benda ana nak warna pink.. bila dapat warna pink baru rasa puas....

sapa nak join just klik at the banner


Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme "..



jom join.. just klik at the banner k... 

RESEPI MEE REBUS




Bahan-bahan:
1 paket mee kuning - celur

Bahan sayuran:
50 sen Taugeh - celur
Sedikit daun sup - hiris nipis
Sedikit daun bawang - hiris nipis
Bawang goreng
4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
5 biji Cili hijau - dihiris nipis
Limau nipis/limau kasturi - di belah dua
Telur rebus - belah dua

Bahan-bahan kuah:
Sedikit minyak untuk menumis
4 sudu cili kering yang di kisar
3 biji bawang merah - kisar
3 sudu lengkuas yang di kisar
4 batang serai dikisar halus
2 biji bawang putih - kisar
RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.
300gm udang hidup - direbus dan kisar halus
1kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus
3 sudu gula atau secukup rasa
garam secukup rasa
Sedikit ajinomoto
4 sudu sos tomato
Air - agak-agaklah

Cara memasak:
Tumiskan bawang merah, bawang putih,lengkuas,serai,cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi. 
Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali. 
Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya.masukkan garam,gula,aji,sos tomato. 
Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan.






jom bantu ana menabung.. just klik at the my Nuffnang adv.. tq :-)

Saturday, August 23, 2014

RESIPI CHEESE CAKE


nyummy.. sedapnye.. dah lama ana teringin nak buat cheese cake cracker ni.. tapi tak jumpa resipi yang senang.. tetiba one day ana terjumpa resipi ni.. apa lagi.. ana cuba la buat.. myummy mmg best.. jom cuba kawan2...


BAHAN-BAHAN:
  1. NESTUM
  2. BISKUT CREAM CRACKERS
  3. SUSU PEKAT MANIS
  4. KRIM CHEESE
  5. MILO
  6. SUSU SEGAR (untuk celupkan biskut)


CARA-CARANYA:
1. Pukul creamcheese sehingga sebati. kemudian masukkan setengah              susu pekat manis. Pukul lagi sehingga sebati. Ketepikan. Bagi yang              suka manis-manis nak letak semua pon tak ada masalah. tapi komfem        terlebih manislah.

2. Tuangkan susu segar kedalam mangkuk. Celupkan biskut ke dalam susu      segar. Jangan sampai terlembik pulak, cukup sekadar nak bagi ia                lembut sedikit. Kemudian, susun di dalam loyang.

3. Letakkan creamcheese yang telah di putar tadi. Letakkan nipis-nipis je.     tak payah tebal sangat.Kemudian, taburkan nestum di atas lapisan             creamcheese tadi. nak bubuh banyak mana ikutlah gerak hati masing-         masing.

4. Ulang langkah ke-2 dan ke-3 tapi gantikan nestum dengan milo pula.           milo ni pon ikutlah gerak hati masing-masing jugak nak banyak mana.         lagi banyak milo tu lagi sedap.

5. Ulang langkah ke-2, 3, dan 4 sampai lapisan yang dikehendaki. tapi             untuk cheesecake milo biskut ni, cuma dapat buat 5 lapisan je. pada             lapisan yang terakhir sekali, bubuhkan creamcheese tu tebal sikit.


6. Akhir sekali, taburkan nestum di lapisan creamcheese terakhir. Bolehlah     dimasukkan dalam peti ais semalaman.






jom bantu ana menabung.. just klik at my Nuffnang adv.. :-)



Friday, August 22, 2014

RESIPI NASI ARAB





BAHAN UNTUK NASI
1 kg beras basmati (basuh dan toskan) 
1.5 liter air (untuk air rebusan ayam) 
2 ekor ayam (potong kepada 2 atau 4 sahaja) 
1 tin kecil kacang peas 
1 cawan kismis 
3 biji cili merah 
3 biji cili hijau 
3 sudu besar minyak 
5 sudu besar minyak sapi 
2 sudu besar serbuk jintan manis 
1 sudu besar serbuk jintan putih (bancuh dengan sedikit air) 
Pewarna merah 
Bawang goreng 
Garam dan gula secukup rasa 
2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat) 
1 biji tomato saiz kecil yang masak (potong dadu) 
1 biji lada hijau (potong besar, tambahkan lagi kalau nak pedas) 

Bahan-Bahan Tumis
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih (dimayang) 
3 cm halia 
2 inci kulit kayu manis 
3 kuntum bunga lawang 
5 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
2 sudu kecil jintan manis 
1 sudu kecil jintan putih 
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris 
1 pokok daun ketumbar 

Bahan-Bahan untuk Sos Salatoh
Buah tomato masak 
Cili hijau (ikut kepedasan masing-masing) 
Bawah putih 

Bahan-Bahan untuk Sos Zabadi 
Yogurt 
Timun 
Lobak merah 
Timun 
Bawang besar 
Tomato 
Limau nipis 

Cara-Cara untuk Menyediakan Air Rebusan Ayam 
1) Air disukat dalam periuk dan direbus terlebih dahulu. Sukatan air bergantung kepada jenis beras yang digunakan. 

2) Masukkan ayam dengan segera sementara mendidih. Ayam yang banyak direbus boleh dijadikan air rebusan yang lain. 
 
3) Masukkan labu bawang besar dan buah tomato ke dalam periuk ayam. 

4) Masukkan bahan-bahan tumisan ke dalam periuk ayam juga. 

5) Kacau sedikit rempah yang telah dicampurkan dalam air rebusan. Tutup periuk dengan tudung. Rebuskan ayam tersebut dalam ½ jam dengan api yg sederhana kuat. 

6) Selepas ½ jam, keluarkan ayam tesebut dari periuk dan susun ayam dalam bekas. Ketepikan dahulu. 

Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi 
1) Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam kuali atau periuk yang lain.

2) Kemudian barulah diisikan minyak masak dalam kuali dan goreng bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan garing. 

3) Masukkan bahan-bahan yang ditumis dalam periuk air rebusan ayam yang disediakan terlebih dahulu dan masukkan garam secukupnya. 

4) Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau dengan rata. 

5) Masukkan cili merah, cili hijau, air, gula dan garam. Biarkan mendidih. 

6) Cucikan beras sampai bersih (beras ini adalah warna kekuningan). 

7) Masukkan beras dalam periuk air rebusan ayam tersebut dan masak seperti nasi biasa. 

8) Taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis semasa nasi telah masak. 

9) Masukkan sedikit pewarna merah dan kacau dengan rata sekejap. Biarkan mendidih. 

10) Tutupkan periuk dengan tudung dan perlahankan api. Nasi dimasak dengan api yang sederhana sahaja sampai hampir masak. 

11) Kacau sekali lagi nasi semasa nasi hampir kering. 

12) Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh dihidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori. 

Cara-Cara untuk Memasak Ayam 
1) Ayam disusun dalam dulang untuk dibakar. Percikkan atas ayam dengan sedikit air sejuk, panaskan oven/ grill kepada suhu 200°C. 

2) Lumurkan ayam dengan sedikit garam yang telah bercampur dengan pewarna merah. Lumurkan keseluruhanya dan juga bahagian bawah ayam.

3) Ayam yang sudah siap diletakkan dengan garam secukup rasa. 

4) Masukkan ayam ke dalam oven/ grill dengan sekejap lagi kerana hendak membalikkan ayam tersebut supaya bahagian bawah juga dapat dipanaskan.

Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Salatoh 

1) Campurkan semua bahan untuk salatoh. 

2) Tambahkan air dan garam secukupnya.

3) Semua bahan dikisar sekali dan akhirnya disediakan untuk campurkan dalam nasi dan ayam. 

Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Zabadi 
1) Campurkan yogurt dengan timun yang dicincang halus.

2) Campurkan dengan potongan lobak merah. 

3) Akhirnya, sos ini dihidangkan bersama dengan potongan timun, bawang besar, tomato dan limau nipis. 

Cara masak bagi Nasi Arab adalah lebih kurang sama dengan nasi ayam, tetapi ayam akan direbus dengan bahan-bahan rempah, air rebusan dan kemudian digunakan untuk memasak nasi. Ayam tersebut pula akan dibakar.






jom bantu ana menabung.. just klik at my Nuffnang Advertisement... :-)


"9 Awesome Blogs Of The Month"



GA.. GA.. sapa nak join.. just klik at the banner

"1st GiveAway : Selamat Hari Lahir Aselawati"



jom join... :-) just klik at the banner

"Segmen Raya 2014 By Bella Din"



dah lama rasanya ana bercuti dari Give Away... moh kita join GA ni... sapa yang nak join just klik at the banner k

Thursday, August 21, 2014

PERJALANAN TERAKHIR MANGSA MH17



Alfatihah... salam takziah buat semua ahli keluarga MH17... semoga Allah permudahkan perjalanan mereka semua... ya allah urusan mereka di atas muka bumi ini... amin... 


semoga roh kalian semua ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman... semoga syurga buat kalian... alfatihah...






jom bantu ana menabung.. just klik my Nuffnang adv... Tq


Wednesday, August 20, 2014

RESIPI LAKSAM



sejak musim raya ni kan asyik makan ayam, daging n kambing je.. sampai naik loya tekak dah ana tengok semua tu.. so hari ni ana mencari resepi yang menggunakan ikan pulak.. niat hati konon nak buat "diet Atkin" lepas raya.. tapi hampeh.. still tak berjaya lagi... moh kita layan cara ana buat laksam hari ni... 



BAHAN-BAHAN BUAT LAKSAM

  1. 3 cawan tepung beras
  2. 1/2 cawan tpg gandum
  3. sedikit garam
  4. 4 3/4 cawan air suam
  5. 3 sudu besar minyak masak
CARA-CARA:
  1. campur semua bahan2 diatas sehingga sebati...ketepikan sebentar
  2. panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak
  3. masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk ...jgn tebal jgn nipis...agak2 la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit.. angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dgn air paip supaya sejuk..
  4. guna hujung sudu atau bende yang boleh cungkil laksam ni kluar dr loyang...terus gulung dr loyang tersebut hingga habis.
  5. kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis.
 ni la contoh dulang yang ana guna untuk masak laksam.. dulang ni kena lumur dengan minyak dulu tau...


BAHAN-BAHAN KUAH:
  1. 3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti
  2. 2 biji bwang sederhana besar
  3. 2 ulas bawang putih..
  4. sedikit je halia
  5. 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
  6. sedikit belacan
  7. 1/2 periuk santan pekat 
  8. garam
  9. gula
  10. keping asam gelugur
CARA-CARA: 

  1. ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan
  2. bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama2 dgn isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender supaya senang kisaran..
  3. masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan ikan
  4. kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
  5. masak hingga mendidih..dgn api sederhana
ULAM-ULAMAN

  1. kacang panjang
  2. timun
  3. tauge
  4. kobis - semuanya dihiris halus..
belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam
SAMBAL

  1. sedikit belacan
  2. lada merah
  3. cili api merah
  4. garam sikit _semuanya kisar/tumbuk halus
selamat mencuba....






jom bantu ana menabung.. just klik at my Nuffnang adv... :-)

WW6:


WW5: