RAKAN MAYA PRINCESS

Friday, April 18, 2014

RESIPI NASI AYAM

ASSALAMUALAIKUM....
makanan yang cepat and senang disediakan.. one day tu ana terbaca resepi nasi ayam ni kat blog THE KASIH.... simple je tp meletop... 1st trial trs jd.. mama pun puji... apa lagi tq ye Kak Filla... :-)


1st step jom kt wat SUP dulu.. sbb nnt nk guna sup tu untuk masak nasi... ala wat je sup macam biasa.. xyah tumis2.. just masukkan air dalam periuk.. ikut suka la banyak mana nk.. lps tu lpskan ayam.. 1 kiub ayam.. 4 biji bawang putih, 2 biji bawang merah dgn halia kn tumbuk then lps kan dalam kuah tu jg... bila dh siap sup keluarkan ayam n toskan sbb ayam nk kn perap plok b4 goreng... 

jom terjah wat NASI dulu.. mula2 on la dulu rice cooker tu.. lps tu bila dh panas masukkan la 3 sudu besar majerin... tumis la 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih and halia yang telah di tumbuk.. bila dh wangi masukkan lemak n kulit ayam(ni penyedapnye).. kacau2 semo sampai ada bau yang harum.. baru masukkan beras and sup.. mama bg la petua nk ukur air untuk masak nasi minya mcm ni.. 1 pot beras sama dgn 1 1/2 pot air... 

AYAM plak senang je.. kan korang dh rebus ayam tu td kan so ms utk korang goreng ayam tu nnt skjp je.. just utk dapatkan warna die yg cantik je... korang perap je ayam tu dgn sos tiram, kicap cair, kicap manis, madu & minyak bijan... 


kalu x pedas mana best kan.. now turn SAMBAL plak.. ni best wat makan dgn jemput2 pun sdp.. korang blend 5 biji cili besar,1 biji bawang putih, gula, garam & 1/2sudu cuka... then masak sampai likat.. ana suka likat2.. jgn lupa masukkan 2 sudu sos cili dalam kuah tu... ana ingkar skit sbb ana masukkan 6 tangkai cili padi... :-) baru terangkat..

untuk KICAP plak ambik je balance dr perapan ayam td.. then masukkan skit kuah sup.. kalu cair masukkan skit kicap manis dlm kuah tu...

selamat mencuba.. tak rugi ana ckp.. mmg best n sdp.. 

























Post a Comment